De poppen aan het dansen

Lotte; blond, grote ogen, een jaar of 8. Max heeft een guitig, ontwapenend bruin koppie. Beiden kleurrijk gekleed. Maar er zit totaal geen leven in. Zie ze liggen; Hun neus in de bank gedrukt, schoentjes op tafel! Ik stond aan de grond genageld. Mijn benen werden slap, ik kon geen woord uitbrengen. Het stoom kwam uit mn oren. Kom op zeg. Je denkt toch niet dat ik, als volwassen man, tegen die poppen ga praten!

Lotte en Max zijn poppen, ontworpen door Renske Douwes Dekker. Zij zocht een prettige manier om gebarentaal te leren aan haar, toen acht maanden oude, tweeling. Een van de meiden kon niet praten vanwege een canule.
Tegenwoordig kiezen steeds meer ouders er voor om hun (horende) kinderen gebaren te leren. Uit onderzoek blijkt dat gebaren oa de taal en sociaal emotionele ontwikkeling enorm stimuleert. Baby’s kunnen al vanaf 7 maanden gebaren! Via deze methode ontpopt zich een enorme didactische uitwisseling van taal. De dvd’s, boeken en spellen van Lotte en Max blijken enorm geliefd. De twee worden bezield door de zeer gedreven en ervaren dames achter Pino en Ienieminie. Toen ik drie jaar geleden voor een green screen stond te animeren en gebaren had ik niet kunnen vermoeden hoeveel reacties (ook van vaders!) het zou opleveren. Lotte en Max gaan on tour. Letterlijk ter lering en vermaak voor hun duizenden fans.

Ik kreeg een stoomcursus. “Ienieminie” pakte Max en wurmde haar arm in zijn rompje. Ik volgde zijn blik naar de foto van mijn kinderen. Zijn hoofd schuin vragend, zijn handen een algemeen vraaggebaar. Voordat ik het kon registreren gaf ik als vanzelf, oprecht antwoord. Ik ging in dialoog met Max… Zonder ook maar iets van mezelf of mijn waardigheid te verliezen.

Met de poppen, kwam zelfs ik -net zoals kinderen- in beweging. Zelfs ik. Oeps.