Even een ballonnetje oplaten

Koningsdag, 4 en 5 mei… onze Nationale driekleur kon weer uit, maar uiteraard wel volgens de richtlijnen.

De nieuwe richtlijn tijdens Nationale Dodenherdenking: ook je mobiel twee minuten uit -niet stil- zetten. Even geen selfies maken, whatsappjes sturen of spelletjes spelen. Allerlei telecombedrijven ondersteunden de actie, evenals het Nationaal Comité 4 & 5 Mei.

Richtlijnen hoe we moeten gedenken, richtlijnen hoe we moeten vieren. Eigenlijk een teken aan de wand, dat we lijken blijkbaar kwijt te zijn geraakt hoe we dit moeten aanpakken. Wij Nederlanders slagen er werkelijk met vlag en wimpel in om overal richtlijnen voor te bedenken.

Zoonlief is vandaag jarig, en dat vieren we naar hartenlust, maar vlaggen is verboden. Wel mag hij volgende week trakteren op school. Hij kijkt ernaar uit, maar wij echter krijgen de Zwarte Piet toegespeeld als wij ons niet richten op de richtlijnen voor trakteren vanuit het Voedingscentrum.

De Zwarte Pietendiscussie is nog niet voorbij (ja er moet vooral veel kleur komen), of ik kreeg onlangs lucht van een heuse ballonnendiscussie. Onder andere in Sliedrecht moet het oplaten van ballonnen worden afgeblazen. Henk Lammers, voorzitter van de oranje-vereniging had nog gehoopt op ballonnen die zouden verteren, maar dat bleek te zijn mislukt. Ik stel voor dat opgeblazen politici hier over veel teveel gaan vergaderen. Want daarvoor zijn namelijk nog geen richtlijnen. Ondertussen kan men ter plaatse in plaats van broeken of kousen misschien milieu-vriendelijke ballonnen gaan breien? Geen zwart, maar vooral veel kleur!

Trouwens; morgen is het Moederdag. Zijn daar al richtlijnen voor?

Wat mag nog wel, en wat mag niet meer? Al die richtlijnen doen mijns inziens soms afbreuk aan de inhoud. Je zou er bijna door vergeten wát we precies gedenken of vieren tijdens dit soort dagen. Ik moet kleur bekennen: laten we vooral (ge)denken met ons hart!