Ontgelden

Vandaag is de botenbeurs in Gorinchem. Kijken en bekeken worden, allemaal op jacht, naar een blits jacht of wat anders. Een schril contrast: Vanavond vindt ook de Nacht Zonder Dak plaats. Een actie van Tear, waarbij een groep jongeren één nacht doorbrengt in een zelfgemaakt krotje van plastic en kartonnen dozen. Een uniek evenement waarbij bewustwording, samen plezier maken en iets doen voor anderen hand in hand gaan.

Geld speelt een belangrijk onderdeel in het leven. We leven in een land waarin veel mensen in de bijstand moeten leven; een soort vorm van dwangarbeid. Met Prinsjesdag en de Miljoenennota op ons netvlies, krijgen we een heel materieel beeld van hoe rijk we (niet) zijn. Wie speelt er nou eigenlijk met wie, onder al die de hoedjes? We leven in een materiële, westerse wereld waarin het wel of niet hebben van geld is verweven met vrijheid, rechten, comfort, luxe enzovoorts. GELD GELD GELD en dat geldt voor iedereen.

Natuurlijk, als ons gevraagd zou worden of we meer geld zouden willen ontvangen, zouden we denk ik allemaal “ja” zeggen. Maar gelukkig, de Koning sprak: “De economie trekt weer aan”! Nu ons banksaldo nog…

Het lijkt me beangstigend als je niet weet wie er op de deur klopt: de deurwaarder of sinterklaas? Zelf heb ik ook ervaren dat je je juist rijk kunt voelen zonder (genoeg) geld. Een periode waarin je comfort op moet geven, en niet kunt kopen wat je hartje je begeert, maakt dat je de touwtjes in handen moet nemen. Immers; Als je de eindjes aan elkaar moet knopen, moet je leren om knopen door te hakken. Gelukkig zijn met wat je hebt, en ervaren wie er onvoorwaardelijk voor je klaar staan; bleek een onbetaalbare levensles van onschatbare waarde. Wat een enorme rijkdom!