Goed gestemd?!

Op vele fronten zijn wij Nederlanders een vrij eigenzinnig volk. Menig Nederlanders heeft een geheel expliciete mening, zonder dat deze ergens op gefundeerd is. We praten graag, en veel. En niet alleen over het weer, hoewel…
Sinds vorig weekend brak steeds meer het zonnetje door. Het stemt ons vrolijk! Weg met de wollen trui, welkom lentekriebels. Mijn buren besloten onmiddellijk te barbecueën, nog wel in winterjas. Een aantal anderen kreeg waarschijnlijk andere kriebels en sloeg aan het daten. Nou ja, beter voor het daten de kriebels krijgen, dan de ballast achteraf. Mij niet gezien.

Ik kreeg vooral afgelopen woensdag jeuk van de verkiezingen en de aanloop daar naartoe. We mochten weer naar de stembus, maar wist jij nu echt waar je precies voor of tegen stemde?

“Wat er ook speelt in de wereld, laat het vooral de kinderen zijn” Vooropgesteld, ik vind niet dat we elkaar in de kou moeten laten staan. Maar ik volgde weinig van het debat over het associatieverdrag en de relatie met Rusland. Stemde je tegen het een, betekende dat impliciet een stem voor het ander. Ik zal retorisch vuurwerk verder achterwege laten, maar ik vraag me ernstig af in hoeverre zo’n referendum zin heeft gehad.

Terwijl ik dit schrijf, hoor ik Typhoon zingen: “Van de regen naar de zon en andersom”. Ik bedenk me: wat zou er gebeuren als we konden stemmen over het weer!? Regen of zon? De meeste mensen zullen tegen de regen stemmen.… ik zie de bui al hangen! Volgens mij kun je pas stemmen als je goed weet waar je voor kiest. Een lage opkomst is dan de snelste manier om te laten zien dat het non-verkiezingen blijken… Ik ben benieuwd of Maurice Cобака, de Oekraiense Maurice de Hond er ook zo over dacht.