(h)oorpijn

Mn oren piepen. Het brandalarm ging onterecht af, het ging door merg en been. Het ding tot stilte bedwingen kon alleen als ik er aankwam. Maar hoe houd je je oren dicht, als je ook t apparaat van het dak wilt schroeven? Even dacht ik: was ik maar doof. Hoewel…  dan hoorde ik t ook niet als t alarm oprecht een waarschuwingssignaal zou geven!

Als je doof of slechthorend bent, hoor je wel meer niet dan alleen een (loos) alarm.

Horende mensen kunnen 0 tot 120 herz waarnemen. 0 Herz kun je vergelijken met een mug op een weegschaal; 120 herz met… maar liefst 1000 walvissen! Gezien vanuit een horende, is het dus een gi-gan-tisch verlies als je niet kunt horen.

Maar wat nou als iedereen kan gebaren en rekening houdt met elkaar?

Deze week was er in allerlei media veel aandacht voor de Gebarenchallenge. Een waanzinnig goed bedoeld initiatief, maar het stuitte sommigen ook tegen de borst. Tijdens de Gebarenchallenge krijgen deelnemers wekelijks een filmpje toegestuurd waarin je een aantal gebaren aangeleerd krijgt. Echter was niet duidelijk of deze gebaren dan aangeleerd worden door een erkend docent. Daarbij is er een groot onderscheid tussen de Nederlandse Gebarentaal (een taal met een geheel eigen grammatica), of het ‘gewoon’ gesproken Nederlands, ondersteund met een aantal gebaren. Met een (fiks) handjevol gebaren, beheers je natuurlijk nog geen taal. Maar voor degenen die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld liplezen, is het o zo steunend als iemand er ook ondersteunende gebaren bij maakt.

Ik vergelijk het wel eens met een taal als Engels. Als je als Nederlander zoveel mogelijk Engelse woorden gebruikt terwijl je met een Engelsman spreekt, zal dat de communicatie kunnen helpen.

Maar ja; Stel dat je een beperkt aantal Engelse woorden aangeleerd krijgt door iemand die zelf die taal niet machtig is… En dat je alles dan ook nog op een Nederlandse manier en met de Nederlandse zinsvolgorde uitspreekt…  voor een echte Engelsman is dat niet aan te horen! Want taal, identiteit en cultuur zijn nauw met elkaar verweven. Dat hoort.