Stille nacht; kerstfeest voor doven

Oorverdovend stil?

 

Spreek ik jou taal,
en jij de mijne
dan vindt elk hart de zijne
begint een nieuw verhaal

Deze tekst zag ik op een steen in een klooster in Vught. Als coach en gebarentolk was ik hier byzonder door geraakt.

Kent u het gebaar voor kerst? Je vormt het met twee vlakke handen, met de handpalmen naar beneden. Je zet je handen tegen elkaar, net zoals je een dakje maakt, en vervolgens beweeg je handen zigzaggend heen en weer en tegelijk naar beneden. Je ziet de contouren van een kerstboom.

Gebarentaal is een heel krachtige, visuele taal waarin je alles kunt zeggen. Zoals kerst de mensen verbindt, kan dat met taal evenzo. En zeker met gebarentaal!

Vandaag, zaterdag 17 december, ben ik aanwezig bij het kerstfeest dat door de doven- en slechthorende verenging van Gorinchem en Dordrecht wordt georganiseerd. Ook u bent er van harte welkom, want kerstfeest vier je met elkaar. Ik zelf zie erg uit naar het gebarenkoor, waarin (voor ons horenden welbekende) kerstliedjes worden voorzien van de bijbehorende gebaren. Je zíet hoe stil en heilig de nacht wordt, hoe allen tezamen komen en hoe het kindeke in doeken wordt gehuld. Een heel bijzondere toevoeging, visueel en dichterlijk gestemd.

Tsja…. muziek is voor een groot deel emotie, maar dat kun je juist heel goed overbrengen in gebarentaal! Is een lied luid en overweldigend, dan zijn de gebaren groots. Is een liedje echter heel klein, zacht, intiem, dan zijn de gebaren dat ook. Tijdens dit gevierde kerstfeest zijn de handen, mimiek en lichaamshouding de belangrijkste instrumenten.’

Natuurlijk stellen velen van ons meteen de vraag of muziek wel te vertalen is voor doven en zwaar slechthorenden. Net als met taal, is zeker muziek niet een op een over te brengen. Sommige doven hebben net zoveel met muziek als blinden met kleur. Maar op deze manier wordt wel een deel van de muziek, namelijk het verhaal, toegankelijk gemaakt.

Als bijvoorbeeld kerstfeest voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt,… dat zou toch wel het allermooiste gebaar zijn! Ik wens u goede feestdagen, waar werkelijk iedereen bij-hoort.