Koningsdag Nieuwe Stijl

Als jonge prins stond hij urenlang op het bordes van Paleis Soestdijk. Bij oma en opa het defilé bekijken: Een lange stoer ‘Landgeneuten’ opgedirkt in kleding uit de tijd van toen of zelfs nog ouder. Maar het ergste: Onvoorstelbaar hoeveel meuk de jarige Koningin Juliana aan zelfgemaakte cadeaus kreeg overhandigd. In die tijd van het Polygoonjournaal zal iemand zich bedacht hebben: “Al die bombarie, dat moet toch anders kunnen. Als ik eenmaal de scepter zwaai…”

Afgelopen week hoorde ik in het Piazza Centre iemand zeggen: “Het volk wil het defilé van Juliana terug”. Ik wil niemand de kroon van het hoofd stoten, maar ik vrees dat dát echt te vintage is. Niet voor niks werd in 1980 door toen Koningin Beatrix het roer radicaal omgegooid. Weg met het bekende defilé. De Oranjes gingen het land in. En Oranje kleurde het land! Men was de koning te rijk tijdens het jaarlijks zaklopen, klompendansen, koekhappen en zelfs plee-werpen. Maar het mooiste van dit al: het volk zat nu zelf (op kleedjes) tussen hun eigen rommel, de Koninklijke familie baande er parmantig een weg doorheen.

Inmiddels draagt Willem Alexander de kroon (want die Willem). En deze Koning pakt het nog strategischer aan. Maandag bezoekt hij in Dordrecht totaal vier geselecteerde (markante) locaties alwaar thematische theaterstukken worden opgevoerd. Het vervoer tussen de locaties gaat per boot of ander vervoersmiddel. Geen containers vol met rommel, maar vanaf veilige afstand hier en daar wat bekijken. Prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn er niet bij. Of misschien incognito, waarschijnlijk heeft een van hen vast nog wel een kèk hoedje liggen. Wat zullen ze schaterlachen om al die onderdanen!

Och, ik ben eigenlijk wel trots op ons Koningshuis. Ze lopen op het volk vooruit en niet alleen in de stoet. Koningsdag wordt vast meer tweeduizendnu. Oranje boven!