Movember

“Tis niet anders….” Ik zit aan de keukentafel met een familielid; Henk. Hij heeft kanker. Weinig tijd. Inzetten op kwaliteit: vriendschap en verbinding. Zijn betrokkenheid, scherpte en humor vult de stilte. Raak. Amikaal, ondeugend en soms direct, maar met groot respect en een evenzo groot rechtvaardigheidsgevoel onderscheidt hij zich van velen.
Eline is puur en steunend. Een dijk van een vrouw, meer dijk dan er dijken zijn in t langste dorp van Nederland: Hardinxveld- Giessendam. Ze is moe maar veel meer moeder en moedig. Met hen kun je lachen. Zelfs nu. Hartelijk discussiëren over wat tegenwoordig de man nog van de vrouw onderscheidt, behalve testerongesteld-zijn? “Och Sebas,… sommige vrouwen hebben zoveel haar op hun tanden, dat t hun bovenlip uitkomt”. We schateren als Henk gek-SCHEREND van repliek wordt gediend.

Jaja het is weer…. Movember! Sinds enkele jaren laten steeds meer bekende en onbekende mannen deze maand hun snor staan. Met als doel aandacht te vragen voor de gezondheid; met name voor de gezondheid van de man. Het blijkt dat een aantal mannelijke kankergevallen voorkomen kan worden door gezondere voeding- en levensstijlkeuzes te maken.
Het plots laten staan van een snor op een normaal gesproken glad geschoren gezicht roept vragen op. Gedurende de gehele aktieperiode Movember worden mannen constant gevraagd “Hoezo die snor?” Uitleg en rechtvaardiging volgen en leiden tot een effectieve, authentieke mond-tot-mondreclame voor de gezondheid van de man. Zo draagt elke verse snorrendrager bij aan verandering door middel van hun snorren en die discussies die deze opwekken. Tsja…. Je baard laten staan is al bijzonder… maar laat staan een snor!

Ik moet denken aan de betekenis van het spreekwoord ‘Een man met een baard, daar is geen vrouw mee bezwaard’: Als je met een echt volwassen man bent getrouwd, dan verschaft je dat zekerheid. Ik zie Henk voor me. Tis zoals Tis zegt hij. Trouwe ogen en een gulle glimlach…. en een pas gekweekt baardje.