Een beetje

Vandaag is het de middelste dag van het jaar, met 182 dagen ervoor, en 182 dagen erna. En het is vandaag Wereld Ufo-dag. Een dag gewijd aan het bestaan van Unidentified Flying Objects. Tegenwoordig vliegt er in de maneschijn van alles in de lucht, waar ik niks mee kan. Neem muggen. Muggen, muggen en nog eens muggen. Volgens de Bijbel is geen schepsel nutteloos op aarde. Ik zet echter grote vraagtekens bij het bestaansrecht van de mug. Ook hier in de omgeving worden we geteisterd door een ware muggenplaag. In Sleeuwijk en in Sliedrecht bijvoorbeeld. Mooi bagger! Iemand zei: “Zo erg als dit jaar heb ik niet meegemaakt”. Er blijken er miljarden te zijn en ze planten zich voort als konijnen.

Ik was benieuwd naar de oorzaak van een dergelijke plaatselijke plaag, zocht even op internet en had al snel….beet! Het blijkt dat muggen worden aangetrokken door bepaalde lichaamsgeuren, die bijvoorbeeld worden geproduceerd wanneer je zweet. Ook wanneer je bier drinkt, vormt zich een stof in je zweet waar muggen zwaar op kicken. Blijkbaar… Nee, stop, ik ga geen steek onder water geven, ik krabbel al terug. Uiteraard zal e.e.a. ook te maken hebben met de waterrijke omgeving en de relatief warme winter.

Ondertussen tik ik deze column ook midden in de nacht. Ondanks allerlei voorzorgsmaatregelen als horren zijn er meer gasten in mijn slaapkamer dan gewenst. Doe mij maar kamelen: die houden hun bulten tenminste voor zich zelf. Ik raakt steeds prikkelbaarder. Mijn lichaam, inmiddels vol met muggenbeten, lijkt wel een maanlandschap. Ben ik een muggenmagneet?!

Ik hoor je denken: overdrijf je nou niet een beetje?. ‘Maak van een mug geen olifant’, zeg je? Nou; kon dat maar! Die zijn in ieder geval een heel stuk makkelijker te raken.
Zzzzzzzzzzz