Brigitte Kaandorp met Tolk Nederlandse Gebarentaal

Brigitte Kaandorp met Tolk Nederlandse Gebarentaal

Eh…

‘Het is nooit af en er is altijd wat.’ Met deze typisch Kaandorpiaanse zin, opent Brigitte Kaandorp haar nieuwe programma Eh….

De cabaretdiva is ouder en wijzer. De allerwildste frisheid is er af, de eieren zijn op en de kinderen zijn het huis uit. Ze lust het leven rauw!

Na allerlei projecten en losse klusjes is de geliefde cabaretière weer terug in het theater. Bewapend met haar onverwoestbare humor, haar ontspannen relativeringsvermogen en haar stem neemt zij de laatste ontwikkelingen met u door, aldus de Volkskrant.

Op 28 januari 2020 staat Brigitte Kaandorp met Sebastiaan Boogaard in de Utrechtste Stadsschouwburg. Kaarten voor doven (met goed zicht op de gebarentolk) zijn verkrijgbaar door te mailen naar kassa@ssbu.nl 

Zie ook www.theatermettolk.nl

Videokanaal van Lotte en Max online!

Videokanaal van Lotte en Max online!

Neem een kijkje op ons nieuwe streaming videokanaal Gebaren met Lotte & Max. Gebaren leren is nog nooit zo makkelijk geweest! De gehele Lotte & Max bibliotheek overzichtelijk bij elkaar. Kijk waar en wanneer u wil, zonder risico, ieder moment opzegbaar. Er staan honderden gebarenlesjes op; leuk voor werkelijk ieder kind.

Met de code ‘48Uproberen‘ is het platform voor alle trouwe fans de komende 48 uur vrij toegankelijk zonder betaalgegevens te hoeven invullen.  Geniet er van!

Wit u meteen een abonnement afsluiten maar heeft u geen creditcard? Koop dan hier uw cadeaukaart voor 3 maanden of 1 jaar met ideal. U krijgt dan een unieke code die toegang geeft tot het videokanaal. Opzeggen is dan niet nodig, het abonnement stopt automatisch.

Crisis wordt het ook wanneer je informatie mist

‘Zet daarom altijd een tolk gebarentaal in’

Een week geleden was de aanslag in Utrecht. Persconferenties volgden elkaar toen snel op. Maar voor één groep waren die niet te volgen: voor doven. Vandaar de de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap Ieder(in) standaard een tolk-gebarentaal in dit soort crisis situaties wil hebben.

Illya Soffer, is directeur bij Ieder(in). Ze legt uit waarom dit nodig is.

Verslaggever Jozephine Trehy spreekt met gebarentolk Sebastiaan Boogaard, ook hij vindt dat er nog een wereld te winnen valt voor het informeren van doven. “Moet je je voorstellen dat je een tv aankondiging ziet over een mogelijke nationale ramp, en dat de berichtgeving ineens in het Frans blijkt te zijn. Hoe zou je reageren? Voor veel doven is Nederlands niet te taal waarin zij zich uitdrukken. Gebarentaal is voor hen dé toegankelijke manier om te communiceren. Sebastiaan verwijst naar het VN-verdrag voor de rechten van de mens en stelt: Vraag eens een dove zélf hoe hij hier over denkt.

Beluister het interview hier.

The Passion

The Passion

Naar ‘the Passion’ in Dordrecht met gebarentolk

Dordrecht vormt op Witte Donderdag 2019 het decor voor The Passion. De jaarlijkse muzikale paasvertelling wordt op donderdag 18 april live uitgezonden bij de EO en KRO-NCRV om 20:30 uur op NPO 1 en NPO Radio 2. Met het thema Je bent niet alleen legt The Passion dit jaar de nadruk op aandacht voor elkaar. Dit sluit aan bij de aandacht in onze samenleving voor eenzaamheid en de talloze initiatieven om mensen bij elkaar te brengen. Ben je slechthorend of doof en wil je The Passion in Dordrecht bijwonen met gebarentolk? Er is een speciaal vak zodat je de gebarentolk goed kunt zien.

Sebastiaan Boogaard en Minca van Spijk verzorgen ter plekke live de vertaling in de Nederlandse Gebarentaal. Davy de Bruin en Inge de Waal zijn als schrijftolken aanwezig. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de uitzending ook via internet / Facebook getolkt door Mirjam Stolk en Sharon vd Borden.

Aanmelden voor Dordrecht kan via wielandthijmen@gmail.com. Vol = Vol.

Lees verder

Souvenirs

Souvenirs

Op 6 mei 2019 speelt Karin Bloemen de voorstelling Souvenirs in het Beatrixtheater in Utrecht. Speciaal voor doven en slechthorenden zijn er een gebarentolk en een schrijftolk aanwezig. Kaarten zijn te bestellen via anne-claire@dgtheater.nl

 

Souvenirs / Karin Bloemen

 Souvenirs / Karin BloemenIn de loop van de tijd verzamel je van alles: foto’s van bijzondere momenten, mooie en minder mooie herinneringen, kampeerspullen die je allang niet meer gebruikt, etc, etc… Na verloop van tijd is je huis en je hoofd zo vol, dat het hoog tijd wordt eens goed op te ruimen. In ‘Souvenirs’ voegt Bloemen de daad bij het woord en gooit als een stier in een porseleinkast alle ballast de deur uit. Dat doet ze ook heel letterlijk, want er zal elke avond onder het publiek een aantal persoonlijke items van Karin verloot worden (een jurk, schoenen, een tent…).

Deze avond wordt ook dit keer vertaald door Sebastiaan Boogaard

Natuurlijk is ‘Souvenirs’ weer een ouderwets rijke Bloemen show, met dierbare oude en verrassende nieuwe songs, onvoorspelbare conferences, hilarische types, prachtige jurken en dito decor. Kortom, een avondje theater dat ongetwijfeld een mooie herinnering zal vormen, die het publiek als dierbaar souvenir mee naar huis neemt.

 

Volgens stichting Theater met Tolk zijn de voorstellingen van Karin Bloemen écht een aanrader voor doven

 

Maandag 6 mei 2019 om 20u, Beatrixtheater Utrecht

voor kaarten: anne-claire@dgtheater.nl

 

Servetten vouwen bij Winterpaleis het Loo

Servetten vouwen bij Winterpaleis het Loo

Ook dit jaar, traditiegetrouw, een feestelijke presentatie bij Winterpaleis het Loo; met alle blikvangers voor een winters gedekte tafel. Van immense pasteien, suikerwerken en koninklijke desserts tot bloemschikkingen, menukaarten en serviezen… In koninklijke kringen is een gedekte tafel niet compleet zonder kunstig gevouwen servetten.  

In een mum van tijd transformeert textielrestaurator J.H. Schuite de servetten om tot ware kunstwerken. En dat is iets wat iedereen kan doen, volgens Schuite. Schuite werkt al zo’n 35 jaar op Paleis Het Loo. Een pauw, zwaan of een lotusbloem: Hans Schuite draait er zijn hand niet voor om.

Van dinsdag 20 t/m donderdag 22 december 2018 zijn er ’s middags (om 13.00 – 14.00 uur en 14.30 – 15.30 uur) live demonstraties servet vouwen onder leiding van dhr J.H. Schuite bij Paleis het Loo m.m.v. gebarentolk Sebastiaan Boogaard. 

 

hans schuite PhL 1024x576 Servetten vouwen bij Winterpaleis het Loo“Aan het werk met de servetten”
Textielrestaurator Hans Schuite (met op de achtergrond gebarentolk Sebastiaan Boogaard)

 

Wilt u uw kerstdiner ook extra allure geven met een servet in de vorm van ‘de lotusbloem’, ‘de pauw’, ‘de historische keukenmeid’ of één van de vele andere mogelijkheden? Bekijk hier de filmpjes en ontdek hoe mooi het resultaat kan zijn! 

 

 

Internationaal bowling toernooi

 Internationaal bowling toernooiBERGEN OP ZOOM – Ruim tachtig doven en slechthorenden die gaan bowlen, hardlopen of een zwemloop doen. Dat is het Internationaal Sportevenement voor Doven en Slechthorenden, georganiseerd door de Zeeuws Brabantse Sportclub voor Doven en Slechthorenden voor het tienjarig jubileum van de club. Donderdag was het bowlen in Bowling & Resto-Lounge in Bergen op Zoom

https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/doven-en-slechthorenden-in-actie-in-bergen-op-zoom~ae28a4cc/

 

Laatste column

Eind augustus 2018 verscheen vooralsnog de laatste column van Sebastiaan in het Algemeen Dagblad. Een dankwoord, na driejaar wekelijks te zijn verschenen in de zaterdag-edities.

Laat Bloemen uw tolk zijn

Een oud spreekwoord luidt: laat Bloemen uw tolk zijn.

 

AD-columnist Sebastiaan Boogaard op het podium met Karin Bloemen

IMG 0463 1024x421 Laat Bloemen uw tolk zijn

Gebarentolk Sebastiaan Boogaard (37) uit de Alblasserwaard staat komende vrijdag op het podium in Kunstmin. Hij vertolkt daar de show van cabaretière Karin Bloemen.

Boogaard is sinds 2009 gebarentolk. Hij wordt onder meer ingehuurd om mee te gaan naar doktersbezoeken, vergaderingen of congressen. Een tijdlang zorgde hij er als tolk voor dat doven ook het NOS Journaal konden volgen. Inmiddels staat hij ook af en toe in het theater om voorstellingen te vertolken. ,,Soms komen dit soort uitdagingen op mijn pad.’’ Boogaard is naast gebarentolk ook trouwambtenaar en schrijft columns voor AD Rivierenland.

Komende vrijdag staat de gebarentolk op het podium naast cabaretière Karin Bloemen. Op de eerste rijen zijn ongeveer honderd stoelen gereserveerd voor dove mensen. Dat vindt Boogaard een hele eer. ,,Ik heb de taal geleerd van mensen die doof zijn. Nu is de cirkel een soort van rond. Ik kan een klein steentje bijdragen, iets terug doen voor die mensen.’’

Hoe ben je in contact gekomen met Karin Bloemen?
,,Enkele jaren geleden ben ik in contact gekomen met een doof stel dat naar het theater wilde. Toen heb ik contact opgenomen met het impresariaat van Karin Bloemen en zij zei: ‘kom dan op het podium staan’. Dat heb ik toen gedaan en het jaar erop vroeg ze of ik het wilde herhalen.’’

Wat is er anders aan deze voorstelling dan de vorige?
,,Bij de vorige vertaalde ik haar op het podium, maar nu is gebarentaal echt onderdeel van de show van Karin. Ze doet zelf ook een nummer met gebarentaal. Dat is echt uniek, ze heeft er ook zo gigantisch hard voor getraind om dit voor elkaar te krijgen. Zeker een half jaar geleden zijn we al gestart met oefenen.’’

Je was ook jarenlang tolk voor het NOS Journaal. Wat is het verschil? 
,,Bij het journaal is het ook moeilijk om te doen, maar dit is op een heel andere manier moeilijk. Tijdens zo’n theatershow sta ik tweeënhalf uur met mijn armen te zwaaien. Er is muziek en er zitten grappen en woordgrappen in.’’

Wat hoop je hiermee te bereiken?
,,Het mooiste zou zijn als theaters een aantal shows standaard laten vertalen. Dan horen doven er ook meer bij. Mensen die doof zijn, zijn namelijk helemaal niet beperkt wanneer de mensen om zich heen gebarentaal kunnen.’’

Met welke artiest wil je nog ooit op het podium staan?
,,Ik weet dat er dove mensen zijn die heel graag naar Claudia de Breij of Richard Groenendijk willen. Dat zou ik zelf ook leuk vinden. Ik ben zeker bereid om daar over na te denken, maar wil nu eerst vrijdag afwachten.’’

 

Load More