Persbericht

Zit u soms ook verstopt op het toilet? Op je gemak, en tegelijk vol gas alle problemen overdenken. Some come here to sit and think, others come to shit and stink. Terwijl we naar ons eigen gezeik luisteren hebben we genoeg aan onszelf. Dacht ik voorheen dat men in hier in de regio graag alles oppotte, nu denk ik: Zijn we inmiddels dusdanig murw geslagen dat we ons alleen nog laten leiden door negatieve gevoelens en dito gesprekken? Over het kabinet, de kleur (van de Pieten), het weer (was het maar windstil), de verkiezingen, de Merwedebrug… “Zijn ze nou helemaal van de pot gerukt…!”  Enfin, we klagen steen en been! Terwijl we het volgens mij ongelooflijk goed hebben!

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat u niet wist dat het vandaag Wereld Toiletdag is. Een dag, in het leven geroepen door de Wereld Toiletorganisatie. Zij zetten zich voor mensen die in slechte sanitaire omstandigheden leven. Even opfrissen: Wist u dat er maar liefst 2,5 miljard mensen geen toilet hebben? En er jaarlijks 1,8 miljoen mensen sterven aan “door uitwerpselen verspreide ziekten”!?

Er wordt internationaal veel aan de Dag gedaan, maar verre-weg het meest in derdewereldlanden. Dit jaar is er namelijk The Big Squat, een actie waarbij iedereen wereldwijd een minuut lang hurkt, om op die manier te ervaren hoe het is om geen toilet beschikbaar te hebben.

Wij Nederlanders lijken onze buik vol te hebben met onze eigen shit. Wat kunnen wij klagen, klagen, klagen… daar zakt je broek vanaf! Een neerwaartse spiraal welke je het beste kunt doorbreken door zelf te veranderen. Hoe mooi zou het zijn als je alles wat je vindt, in het vervolg naar de afdeling gevonden voorwerpen brengt? Niet alle hoop laten varen of overal een mening over hebben, maar positief denken in plaats van gebukt door t leven gaan. Dat zou ons volgens mij erg ontlasten!