Aljoo altesaam!!

Ik hoor het Neef Herbert nog zeggen: “Ooohh wat een leuk speledingetje”. Als hij er vanavond bij kon zijn zou ie dat ongetwijfeld uitroepen, terwijl Danielle met schwung en verve de ouverture inzet. De Plektrum Melodisten is het grootste mandoline- en gitaar orkest van Nederland. Vanavond, 6 februari spelen zij in Theater De Willem in Papendrecht weer een nieuwe familie-musical: Familie Knots!

De bedenkster van de serie Knots was Hetty Heyting. Mien de Rover, minder excentriek maar minstens zo artistiek, was in 1958 de grondlegster van de Plektrum Melodisten. Zou er dit jaar ook een rol voor haar weggelegd zijn? Naar verluidt speelt Erika Schouwenburg de rol van Tante Til. Ongetwijfeld compleet met roze jurk, hartjesbril en sigaretten uit een sigarettenpijp.

En herinner je je Neef Herbert nog? Een opgewekt groot kind, met een gevoelige kant. Stijf en streng opgevoed, werkelijk zijn leven lang gepest. Elke dag wipte hij even na zijn werk bij de Familie Knots langs; zij accepteerden hem zoals hij was. De werkplaats van Tante Til was het salonatelier. In Huize de Rover is dat de muziekschool aan de Damstraat in Hardinxveld-Giessendam. Velen hebben daar les gehad. Daar leerde je meer dan muziek alleen. Net als Tante Til heeft ook Mien de gave om “ettertjes en hyana’s” weer op het rechte pad te brengen of om ze van hun problemen te verlossen. Tante Til gebruikte hiervoor roze verf, Mien en dochter Danielle doen dat met muziek en woorden. Met hun grote dosis relativeringsvermogen, hun (loepzuivere) luisterend oor en humor weten zij steeds weer ieders een gevoelige snaar te raken.

Ik ben benieuwd voor wie de andere rollen zijn weggelegd, maar ik krijg al beelden bij het denken aan Opa Knots en buurvrouw Pronk. Kom je ook? Kunnen we met elkaar even een opgewekt groot kind zijn. “Als zodanig” (Onkel X).