Rijst of Lijst

Gelukkig nieuwjaar! Of zoals je het uitspreekt in het Chinees: chunjie kuaile! Zaterdag begint het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het jaar duurt van 28 januari 2017 tot en met 15 februari 2018, en is het jaar van De Haan.

Het nieuwjaarsfeest wordt gevierd door vrijwel geheel Azië – en overal waar een duidelijke Chinese bevolkingsgroep zich gevestigd heeft. Ook in Nederland wordt het op steeds meer plekken gevierd: traditioneel met de drakendansen en leeuwendansen. Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd wanneer de grootste menselijke migratie plaatsvindt. Chinezen van over de hele wereld willen op nieuwjaarsavond met het avondeten bij hun familie zijn. Het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht, en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier – en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken.

Bij ons is alles inmiddels ook in papier en dozen verpakt. En onze hoofden zijn rood gekleurd. Al weken. Op de dag dat de Chinezen nieuwjaar vieren, gaan wij verhuizen. Binnen onze mooie regio, dat wel. Maar toch voelt ook dit als een complete migratie.

Verhuizen is een van de meest stressvolle gebeurtenissen zo lees ik op internet en zo ervaar ik dat in mijn lijf. Op internet zijn checklists te vinden. Ik noem het stress-lists. Het geeft me eerder stress dan rust. De checklist zit al in mijn hoofd en daar kan niks meer bij. Internet herinnert me aan datgene waar ik zelf nog niet eerder aan dacht. Hoe lang kan een checklist zijn? Zo een lange lijst? Dat kan niet.

In de chaos van dozen, tassen, ongeopende post en spullen waar ik het bestaan niet meer van wist zie ik mn rode boodschappentas met daarop de tekst: ‘het kan wel’. Het voelt als een teken. Het jaar van de Haan; laten we er voor gaan!