Twee linkerhanden

Ik las in mijn vakantieboek dat ons brein maar functioneert op 12 procent van zijn vermogen. Ook lees ik dat je in drie weken vakantie 20 IQ punten kwijtraakt. Oei! Ik ga vandaag bewust mijn routine handelingen zoveel mogelijk met links doen. Dat schijnt erg goed te zijn voor onze hersenen.

Het is vandaag Internationale Linkshandigendag. Ik schrijf weliswaar met rechts, maar het voelt soms alsof ik twee linkerhanden heb. Oefening baart kunst zo weet ik uit ervaring. Ik weet nog dat ik mijn eerste gebarencursus deed. Mijn docent van toen, Rose Lindenhof, had reden om te lachen geloof ik. Ik wapperde en klapwiekte er op los, maar het leek nergens naar. Het ging niet vloeiend, moest drempels over en voelde me zeer beperkt. Als het gaat om tolken durf ik te zeggen dat mijn twee linkerhanden, mede dankzij haar, inmiddels spreekwoordelijk ‘rechtshandig’ geworden zijn. Fijn dat mijn talent door die eerste docent werd gezien en dat ik niet werd uitgelachen.

Ik geloof dat ik linkshandigen wel ‘mag’. Het is immers een minderheidsgroep. Zo’n 10 tot 15 procent van ons mensen is linkshandig. Linkshandigen werden of worden gedwongen zich aan te passen in een rechtshandige ‘meerderheids’-wereld. Wat hebben we toch een veelzijdige maatschappij vol minderheidsgroepen. Vluchtelingen, ‘downies’, roodharigen, doven, boeren, homo’s, blinden, miljonairs, autisten én linkshandigen.

Ik ga zo een schilderij ophalen bij Ildiko. Een dove Hongaars-Nederlandse kunstenares uit onze regio… zowel links- als rechtshandig! Rose, Ildiko, u, jij en ik; we hebben allemaal onze eigen manieren moeten vinden om te kunnen participeren in de maatschappij. Maar mij valt op dat mensen uit minderheidsgroepen vaker creatief en oplossingsgericht zijn. Mensen die soms iets uit te leggen hebben en daar mee om hebben leren gaan. Bij welke minderheidsgroep zit u jij? Wat leverde dit jou op?