Valentijn

Carnaval; er werd weer volop versierd. Maar morgen Valentijnsdag; De vooraf aangekondigde dag van de liefde. Volgens sommigen is het de geheime liefde van de KPN, voor anderen: International Single Awareness Day. Wereldwijd zijn mensen in de gelegenheid om een dag lang aandacht te geven aan de liefde. Liefde voor de ander welteverstaan. Liefde die misschien de andere 364 dagen van het jaar ver te zoeken is.

Hoe je Valentijnsdag ook beleeft; waar komt het eigenlijk vandaan? Valentijnsdag heeft diepe christelijke wortels. De kerk kende vroeger dagen toe aan mensen die veel voor de mensheid of kerk betekent hadden, de heiligen. Deze heiligendagen bestaan wereldwijd nog steeds. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige priester Valentijn. Deze leefde omstreeks het jaar 270 in de buurt van Rome, in die tijd bepaald geen liefdesnestje voor gelovigen. De priester Valentijn werd geroemd om zijn zeer liefdevolle houding. Nee! Dit had niets te maken met internaten. Valentijn werd opgepakt vanwege zijn christelijke geloof, of omdat hij verliefde stelletjes zou helpen met trouwen. Vlak voor zijn onthoofding (hoe romantisch) zou hij volgens de legende een briefje aan de blinde dochter van de cipier hebben gegeven, met daarop de tekst: ‘Van jouw Valentijn’. Direct daarop kon ze weer zien. Hij genas haar met zijn liefde, zogezegd. En ik maar denken…. Liefde maakt blind. Blind voor haren in het doucheputje, of rondslingerende sokken. Maar ook: Liefde opent je de ogen! Liefde laat je zien hoe ver je voor de ander zou willen gaan. Of gaat je dat te ver?

Hoe dan ook is Valentijnsdag voor iedereen een ideale dag om iemand te verrassen, om te laten blijken hoeveel je om iemand geeft. Aan wie je ook denkt; Verander muren in deuren, en maak van een mug een vlinder.