Vrienden!

Vrienden! Vandaag is het onder meer de internationale dag van de Vriendschap, een initiatief van de Verenigde Naties. De dag is in het leven geroepen om de rol te benadrukken die vriendschap speelt in het bevorderen van vrede in verschillende culturen. In deze tijden denk ik dat we hier gezamenlijk wel wat meer aandacht aan kunnen besteden.

Ik moet eerlijk zeggen dat in mijn huis nog geen vluchteling is geweest. Maar onlangs was ik op de verjaardag van Nieske, die een groep vluchtelingen had uitgenodigd. Het maakte diepe indruk op hen, en op mij.
Iemand zei er dat in totaal 84 vluchtelingen vanuit de opvangcentra in Sliedrecht, Zwijndrecht en Bleskensgraaf wonen, zouden verhuizen naar Gorinchem. Het voormalige belastingkantoor is de afgelopen tijd geschikt gemaakt voor bewoning door driehonderd mensen. Wow! Dat is winst!

Als je wint, heb je vrienden. Dat zong Herman Brood in de jaren tachtig. De wereld is mooier met vrienden. Ik moet denken aan diegene die je belt, op het moment dat je het nodig hebt. Die boodschappen voor je doet, als je ziek in bed ligt. Mensen waarbij je je verhaal kwijt kunt, waar je op kunt bouwen en vertrouwen. Mensen die komen in goede en in slechte tijden, om te steunen, te genieten, te lachen en te huilen.

Ik heb een aantal innige vriendschappen. Allemaal byzondere mensen waar ik een diepere band mee heb, sommigen ken ik lang, anderen relatief gezien kort. Ze passen met elkaar bij de persoon die ik was en die ik (nog steeds) ben. Ik voel me bij hen allemaal erg thuis.

Eer dat mensen vaker bij je thuis komen, in je prive-domein, moet je iemand vertrouwen. Met dat je je huis opent, open je niet alleen je deur, maar ook een stukje van jezelf. Voor wie zet jij je deur open?